Povodom blagdana Stepinčeva: Bl. Alojzije i Jasenovac 1941. godine

Prema svjedočenju Hinka Manna, jednog od čelnika Židovske bogoštovne općine u Zagrebu 1941. godine, u jesen te godine iz logora u Jasenovcu pobjegao je njegov sunarodnjak, kojeg spominje samo po prezimenu Hahn.
Zapis svjedočenja Hinka Manna, danog potkraj 1945. godine, nalazi se u Hrvatskom državnom arhivu, u fondu Zemaljske komisije za istraživanje ratnih zločina, u kutiji 10.
Prema Mannovoj izjavi, nakon bijega iz Jasenovca Hahn se skrivao u kućici u dvorištu kod prijatelja na Črnomercu. Hinko Mann, uz protivljenje drugih članova židovske zajednice koji su smatrali da je to previše opasno, dovezao ga je svojim automobilom na Kaptol kod tadašnjeg nadbiskupa Alojzija Stepinca.
Prema Mannovu iskazu, bilo je to u nedjelju, dan prije zasjedanja Biskupske konferencije. (Zasjedanje konferencije bilo je od 17. do 20. studenog 1941. godine).
Na sastanku s Hahnom bio je i nadbiskupov tajnik Stjepan Lacković. Hahn je opisao što se događa u Jasenovcu, a nadbiskup je rekao da će o tome obavijestiti ostale biskupe i poslati izvještaj u Rim.
Hinko Mann rekao je da je Stepincu, dok je slušao o zatočeništvu ljudi, koji su prije godinu dana živjeli uobičajenim građanskim životom, kapnulo nekoliko suza na papir na koji je zapisivao Hahnove izjave.
U zaključcima konferencije, koji su dostavljeni poglavniku NDH Anti Paveliću, izražena je zabrinutost “za sve one koji trpe”, te zatraženo “ljudsko postupanje sa Židovima, ukoliko je to moguće s obzirom na njemačku prisutnost” (izjava se nalazi u „Dokumenti obrane u sudskom procesu protiv nadbiskupa Alojzija Stepinca, Popis objavljenih isprava, Fontes (Zagreb) 2, str 24.“)
Nadbiskupova pismena i usmena zalaganja pridonijela su tome da su vlasti NDH organizirale posjet logoru međunarodne komisije 6. veljače 1942., o čemu podatke možete pronaći na ovoj internetskoj stranici.
Blaženi Stepinac i kasnije se, tijekom rata, obraćao Paveliću pismima u vezi s Jasenovcem. O tome će uskoro biti objavljeni i novi članci na našim stranicama.

Komentari su isključeni.