Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac upisano u Registar udruga

Rješenjem Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba, od 27. travnja 2015. godine, Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac upisano je u Registar udruga Republike Hrvatske, pod brojem 21011555.
Danom upisa društvo je steklo status pravne osobe i može djelovati na ostvarivanju svojih ciljeva kao i ostale udruge u Hrvatskoj. Može, primjerice, prikupljati sredstva za istraživanje, prijavljivati projekte na domaće i međunarodne javne natječaje i razvijati svoju djelatnost na druge zakonite načine.
Upisom u Registar udruga završen je postupak ulaska u hrvatski pravni sustav započet osnivanjem društva 6. lipnja 2014. godine. Podsjećamo da je upis u registar prvo bio odbijen, ali je nakon žalbe upućene Ministarstvu uprave doneseno pozitivno rješenje.
Prema odobrenim Pravilima, svrha društva je istraživanje hrvatske povijesti XX. stoljeća, osobito položaja i uloge hrvatskog naroda za vrijeme Drugoga svjetskog rata i poraća.
Društvo, zatim, želi istraživati okolnosti nastanka, trajanja i prestanka Nezavisne Države Hrvatske.
U središtu je istraživanje činjenica o događajima u logorima Jasenovac i Stara Gradiška od 1941. do 1945. i poslijeratnim logorima za hrvatske domoljube, druge zatočenike komunističkog režima i informbiroovce u Jasenovcu i Staroj Gradiški.
Prema potvrđenim Pravilima, društvo će istraživati i nastanak i razvoj jasenovačkog mita.
Članovi društva zahvaljuju svima koji su iskazali podršku osnutku, ciljevima društva i nastojanju na postizanju upisa u registar i stjecanju statusa pravne osobe.
Upis u registar jedan je od pokazatelja razine demokratskih standarda u Hrvatskoj kao članici Europske unije. Društvo će svojim radom pokušati pridonijeti daljnjem razvoju tih standarda.
Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac

U Zagrebu, u svibnju 2015. godine

Komentari su isključeni.