Knjiga ‘Jasenovački logori’ promovirana u Slavonskom Brodu i Šibeniku

Knjiga „Jasenovački logori-istraživanja“ predstavljena je zainteresiranim čitateljima u Slavonskom Brodu (8. rujna) i Šibeniku (11. rujna). O sadržaju knjige i radu Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac govorili su naši članovi Stipo Pilić i Igor Vukić, suautori knjige.
U Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu okupilo se tridesetak slušatelja. Autore i knjigu predstavio je dr. Mato Artuković, član našeg društva, znanstveni savjetnik i suradnik Hrvatskog instuta za povijest – podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje. Nakon Artukovićeva uvoda, u kojem je opisao djelovanje društva i temu kojom se bave tekstovi iz knjige, Pilić i Vukić su gotovo dva sata izlagali o rezultatima istraživanja o zbivanjima u jasenovačkim logorima od 1941. do 1945. i nakon tog razdoblja. jasenovacki-mit_promocija-20
Ni nakon iscpnih izlaganja, praćenih prikazivanjem dokumenata i fotografija, pažnja slušatelja nije popuštala i oni su potom nizom zanimljivih pitanja potaknuli i dodatni razgovor o ovoj tematici.
Slično je bilo i u Šibeniku. Ondje se, također u Gradskoj knjižnici, koja nosi ime Jurja Šižgorića, okupilo više od 90 posjetitelja. Te se večeri u multimedijskoj dvorani knjižnice tražio i stolac više, zabilježili su lokalni mediji. Vukića i Pilića na šibenskoj tribini predstavio je povjesničar i književnik Zvonko Madunić. Podsjetio je na jasenovački mit kojim se hrvatski narod godinama nastojao prikazati genocidnim i zločinačkim. No taj mit polako splašnjava i hrvatska javnost napokon može čuti drugu stranu i razmotriti informacije koje su godinama bile zatajene. Posjetitelje je zato i zanimalo kada će ti drugi, provjereni i vjerodostojni podaci dobiti ravnopravan tretman u javnosti i kada će većina građana prihvatiti takve rezultate istraživanja. Predstavljači knjige im, naravno, nisu mogli dati konkretan odgovor. Ponovili su da oni ulažu sav mogući napor u istraživanje i prezentaciju pronađenih podataka, a te podatke svatko može pročitati, usporediti s ostalima i donijeti svoj zaključak. Knjiga i internetska stranica društva prvi su plodovi zajedničkog rada članova društva, a slijedit će i drugi.
Značajno zanimanje čitatelja za knjigu potvrđena je i obilaskom nekoliko šibenskih knjižara u kojima su zaposlenici izjavili da je bilo mnogo upita za nju, već i prije promocije. Knjiga „Jasenovački logori-istraživanja“ može se sada pronaći u šibenskim knjižarama Truta, Matica i Tin te u slavonskobrodskoj trgovini Brod-turist.
Nova predstavljanja knjige trebala bi uslijediti u Garešnici, Vinkovcima, Kninu, Drnišu i Kaštelima.

Izvješće Šibenskog portala s predstavljanja možete pročitati ovdje:

http://sibenskiportal.hr/2015/09/11/foto-u-sibeniku-predstavljena-knjiga-jasenovacki-logoriistrazivanja/

Komentari su isključeni.