Članovi društva gostovali u Kaštelima

Knjiga „Jasenovački logori-istraživanja“ predstavljena je u Kaštel Sućurcu i Kaštel Lukšiću. U Sućurcu, 20. listopada, naši članovi Stipo Pilić i Igor Vukić ugošćeni su u crkvi Sv. Jurja. Pred sedamdesetak posjetitelja Pilić i Vukić opisali su sadržaj knjige, odnosno, motive i rezultate svojeg istraživanja jasenovačkih logora i drugih činjenica iz nedavne hrvatske povijesti. Okupljeni su sa zanimanjem pratili predavanje i postavljali brojna pitanja. Sućurani imaju istančan osjećaj za povijesne neistine: njihovih stotinjak mještana poginulo je u anglo-američkom zračnom bombardiranju u prosincu 1943. godine. A na spomen-ploči je do 1993. stajalo da je podignut „žrtvama fašističkog terora“. Potom se 79 imena, poginulih u tom bombardiranju, našlo i na popisu navodnih žrtava jasenovačkog logora, objavljenom na internetskom portalu u New Yorku!
Drugi dan, 21. listopada, članovi društva obišli su u Splitu Hrvatski pomorski muzej i razgledali njegovu izuzetno zanimljivu zbirku. Posjetili su i arheološko nalazište Šuplju crkvu u Solinu, mjesto krunidbe kralja Zvonimira 1076. godine. Zbog nabujale rijeke Jadro iskopine crkve nalaze se djelomično pod vodom. Stanari obližnjih kuća izrazili su tom prilikom svoje nezadovoljstvo stupnjem brige za ovo vrlo vrijedno hrvatsko povijesno blago.
Vukić i Pilić zatim su otišli do skupine arheologa koji su obližnjoj Trpimirovoj ulici, u Rižinicama, upravo otkopavali nove arheološke fragmente ih hrvatske povijesti. Na tom je mjestu arheolog don Frane Bulić 1891. godine otkrio glasoviti kameni ulomak (gredu) s natpisom kneza Trpimira (PRO DVCE TREPIMI…) i ostatke samostana benediktinaca koje je Trpimir, prema istraživanjima, doveo u Hrvatsku. Ovih dana arheolozi ondje pronalaze nove rimske sarkofage, srednjovjekovne grobove i ostatke zgrada, crkve, vodovoda i drugih građevina…
Poslije podne održano je predstavljanje knjige „Jasenovački logori“ u Kaštel Lukšiću, u dvorcu Vitturi, poznatom i po legendi o nesretnoj ljubavi Miljenka i Dobrile.

Tekst i fotografije s tog događaja možete pronaći ovdje

http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/24531-predstavljena-knjiga-o-istrazivanjima-jasenovackih-logora

Komentari su isključeni.