Predavanje za gimnazijalce u Vinkovcima

Stotinjak učenika vinkovačke gimnazije Matije Antuna Reljkovića pozorno je 30. listopada odslušalo predavanje naših članova Stipe Pilića i Igora Vukića o istraživanju jasenovačkih logora. Uz projekcije fotografija i podataka objavljenih u knjizi „Jasenovački logori-istraživanja“, predavači su opisali izazove i zanimljivosti s kojima su se susretali u otkrivanju dosad zanemarenih povijesnih činjenica. Pokazali su im kako je teško boriti se protiv predrasuda i propagandnih informacija kojima su učenici bili izlagani u školskom sustavu socijalističke Jugoslavije. Odjeci te propagande, u vezi s Jasenovcem, prisutni su u Hrvatskoj i danas. Stoga su predavači poticali učenicima da što više čitaju, kritički procjenjuju pročitano, uspoređuju i pitaju.
Stipo Pilić, bivši vinkovački gimnazijalac, mladim je kolegama pričao i o tajnom učeničkom društvu koje je u toj gimnaziji djelovalo 1937. godine. Stari arhivski dokumenti pokazuju da su nadobudni gimnazijalci, uz uobičajene interese – druženje, pomaganje u školi i slično – pisali i angažirane pjesme o socijalnom razvoju i nacionalnoj slobodi. Tadašnja policija shvatila ih je vrlo ozbiljno pa su dva člana društva dobila – izgon iz škole.
Pilić i Vukić su iste večeri predstavili knjigu „Jasenovački logori“ i pred pedesetak slušatelja okupljenih u dvorani Skupštine Vukovarsko-srijemske  županije. Predstavljanje je vodio Marijan Almaš, hrvatski branitelj i časnik, stopostotni invalid Domovinskog rata. Nakon oporavka od teškog ranjavanja 1991. u Bogdanovcima, Almaš se, uz ostalo, posvetio pisanju pjesama snažne i ekpresivne poetike. Pjesme možete pročitati na

http://maticahrvatskavinkovci.hr/upload/almas_m_drugi_put_vukovar.pdf.

Komentari su isključeni.