Veljača 1942. godine: U Jasenovcu je 1500 zatočenika, a čuva ih 300 ustaša

Izvješće Petra Lungova, atašea za tisak poslanstva Bugarske u NDH, napisano netom nakon posjeta logoru u Jasenovcu

Skupina inozemnih vojnih predstavnika u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, diplomata i novinara, posjetila je 6. veljače 1942. godine Jasenovac kako bi provjerila stanje u logoru. Na našoj stranici objavili smo izvještaj koji je o uočenom napisao njemački novinar Herman Pröbst, poslije rata jedan od osnivača i urednika Süddeutsche Zeitunga. O dojmovima iz posjeta logoru pisao je i Giuseppe Massucci, tajnik opata Ramira Marconea, papinskog izaslanika (legata) kod hrvatskih biskupa.
Ovdje donosimo izvješće Petra Lungova, novinara i diplomata, tada na dužnosti atašea za tisak poslanstva Bugarske. Njegovo izvješće u mnogome se podudara s izvješćima Pröbsta i Massuccija, kao i sa sjećanjma bivših zatočenika iz tog vremena.
Izvješće opisuje zatvorsku atmosferu Jasenovca kao radnog logora, s precizno vođenom kartotekom u kojoj se prati život i ponašanje zatočenika. Kartoteka kao cjelina do sada nije pronađena, ali dokumenti koje su članovi našeg društva u novije vrijeme pronašli u hrvatskim arhivima, potvrđuju njezino postojanje i pomažu u njezinoj djelomičnoj rekonstrukciji.
Iz izvješća proizlazi da je u logoru stalno oko 1500 zatočenika koji su internirani na različito vrijeme, a najviše na tri godine. Čuva ih logorska postrojba od oko 800 ustaških vojnika, ali stalno je u Jasenovcu njih oko 300, dok ostali odlaze ratovati protiv partizana i četničkih pobunjenika u druga hrvatska područja.
Lungov je zapazio da se stražari moraju držati stroge vojničke stege. Zbog prekršaja deset ustaša bilo je strijeljano, o čemu se dodatne informacije također mogu naći na ovoj mrežnoj stranici.
Izvješće je objavljeno u knjizi bugarske autorice Milene Todorakove, Bulgarija i Nezavisimata Hrvatska Država (1941.-1944.), objavljenoj u Sofiji 2004. godine. Riječ je o zbirci izvješća bugarskih diplomata o stanju u ratnoj Hrvatskoj, upućenih središnjici u Sofiji. Izvješće Petra Lungova za naše Društvo nedavno je prevela novinarka Diana Glasnova, dopisnica bugarskih medija iz Hrvatske, na čemu joj najtoplije zahvaljujemo.

Cijelo izvješće Petra Lungova možete pročitati ovdje:

Komentari su isključeni.