Podrška Zuroffovoj ideji o međunarodnom povjerenstvu za Jasenovac

U razgovoru za zagrebački tjednik Express (16. rujna 2016.), Efraim Zuroff rekao je nekoliko rečenica koje vrijedi podržati.
“Za mene je nezamislivo da nije bilo međunarodnog povjerenstva koje bi utvrdilo broj žrtava Jasenovca. To me čudi i zabrinjava. Osjećam da je potrebna hrvatsko-srpska ili neutralna, međunarodna komisija koja će utvrditi razmjere zločina te zauvjek ovo pitanje skinuti s dnevnog reda”, istaknuo je direktor jeruzalemskog centra Simona Wiesenthala.
Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac pridružuje se tom Zuroffovu prijedlogu. U želji za otvaranjem dijaloga, koji očito priziva i Zuroff, darovali smo mu našu knjigu “Jasenovački logori-istraživanja”. Bilo je to za vrijeme nedavne konferencije upriličene povodom posjeta patrijarha Bartolomeja.
Za vrijeme tog posjeta čule su se ponovo izjave o “stotinama i stotinama tisuća žrtava”, što je zamjerila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Evo što o licitiranju brojevima kaže Zuroff: “Velike su razlike u broju žrtava da to zaista nema smisla. Netko je očito u krivu. Što prije moramo utvrditi tko je u krivu i na način koji će biti potpuno vjerodostojan za sve. Ta dvojba i sukob oko broja žrtava Jasenovca je vrlo rijedak fenomen u svijetu. Na neki način on predstavlja ishodište sukoba Hrvata i Srba. To je loše. Suosjećam s obje strane. Ovo se mora riješiti. I to što prije.”
Budući da Zuroffovi prijedlozi redovito nailaze na povoljan prijam kod hrvatskih vlasti, nadamo se da i sad neće proći dugo do pokretanja povjerenstva o kojem je govorio. Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac spremno je sudjelovati u radu takvog povjerenstva i ponuditi dokumente, izjave svjedoka i druge izvore koji mogu pridonijeti rasvjetljavanju tog traumatičnog dijela naše suvremene povijesti.
Knjiga koju smo darovali Efraimu Zuroffu uvrštena je nedavno u knjižnicu uglednog United States Holocaust Memorial Musem u Washingtonu. DJL

2

Tajnik društva Igor Vukić predaje Efraimu Zuroffu knjigu Jasenovački logori-istraživanja. Desno litavska povjesničarka Ruta Vaganaite

1

Vukić i Zuroff raspravljaju o sadržaju knjige. Lijevo pakrački episkop Jovan, organizator konferencije

Komentari su isključeni.