Pismo zatočenika iz Stare Gradiške iz 1943. godine: U slobodno vrijeme sviram na gitari!

Objavljeno u Hrvatskom tjedniku, broj 647, 16. veljače 2017.

Pošalji mi gitaru s rezervnim žicama – pisao je Rudolf Šlapak, zatočenik ustaškog logora u Staroj Gradiški svojoj zaručnici u Zagreb. Tipizirana logorska dopisnica nosi nadnevak 30. studenoga 1942. godine.
Dopisnica zaručnici Ankici Fistrić, njegovoj kasnijoj supruzi, poslana iz logora 15. svibnja 1943., potvrđuje da je zatražena gitara u međuvremenu stigla. „Sad pomalo radim u polju, a u slobodno vrijeme igram gitaru koja me podsjeća na naše lijepe časove“, napisao je Šlapak, zatočenik na odjelu „ekonomija II“.
Dopisnice koje je sačuvala Šlapakova obitelj, otkrivaju i druge detalje logorskoga života. Redovito mu stižu paketi, s limunom, cigaretama, rukavicama, pastom za zube, koncem… Radi na logorskoj ekonomiji, a 26. lipnja 1942. piše da ga boli noga jer je pao s – motora.
U 1943. se razbolio od malarije pa traži kinin. Bolest je odležao u logorskoj ambulanti, ozdravio je i vratio se na posao na ekonomiji. Iz logora je pušten u prosincu 1943. godine.
Zanimanjem tapetarski pomoćnik i kino-biljeter, rođen 1913. godine, Rudolf Šlapak pritvoren je 2. listopada 1941. godine.

slapakrudolf_na_ogradi_pantovcak_44

Rudolf Šlapak

Nakon dovršene istrage pušten je na slobodu 15. ožujka 1942., ali je ponovo uhićen idući dan, 16. ožujka. Dozvolom od 1. svibnja 1942., Ustaško redarstvo za Grad Zagreb i veliku župu Prigorje omogućuje zaručnici Ankici Fistrić da „tamošnjem pritvoreniku Šlapak Rudolfu“ donosi hranu i odjeću. Na temelju odluke Ureda I. Ustaške nadzorne službe, Šlapak je u logor upućen 2. lipnja 1942. godine.
Za sada nije pronađena odluka s razlozima Šlapakova pritvaranja, a zatim upućivanja u logor. U dnevnom izvješću redarstva napominje se da je i prvi i drugi put pritvoren po nalogu ravnatelja UNS-a Eugena Kvaternika.

slapakrudolf_1942_11_30_dopisnica

Dopisnica kojom Rudolf Šlapak traži da mu se pošalje gitara, s rezervnim žicama

Na temelju tih dokumenata i kasnije otpusnice, vidi se da je Šlapak bio pritvoren u političkom odsjeku redarstva. Čini se da mu istragom nije utvrđen veliki prekršaj zakona, što pokazuje i relativno blaga kazna s izlaskom iz logora nakon 18 mjeseci.
Rudolf i Ankica uspjeli su se jednom vidjeti dok je bio na izdržavanju kazne. Sačuvana je njezina propusnica za putovanje iz Zagreba u Okučane, koja je vrijedila od 7. studenog do 7. prosinca 1942. godine. U dopisnici iz logora od 24. studenoga Šlapak piše kako je sretan „na iznenađenju“. Pita zaručnicu kako je putovala i šalje pozdrav „sa stanice“.
Ključ tog slučaja leži u prijatelju Josipu Pintariću koji je kao domobran bio na službi u mjestu Gređani Salaš, koje se nalazi pored Stare Gradiške. Preko Pintarića je Šlapak zaručnici poslao i opširno pismo na četiri stranice, u koje je stalo više informacija nego na službenim logorskim dopisnicama.

slapakrudolf_1943_05_15_dopisnica

Rudolf Šlapak piše zaručnici kako u slobodno vrijeme ‘igra na gitari’

Zatočenici iz Stare Gradiške često su izlazili izvan ograde logora na vanjske radove (a Šlapak je bio na ekonomiji koja je obrađivala polja u okolici logora) ili na utovar i istovar robe na željezničkoj postaji Okučani. Vjerojatno je Pintarić tako organizirao i susret.
„Bilo ti je teško – vjeruj i meni, ali sve ove teške časove ćemo pred oltarom da zaboravimo“, pisao je Rudolf svojoj voljenoj Ankici. I tako je poslije i bilo.

Igor Vukić

Komentari su isključeni.