Logorske radionice (4): Zatočenici-električari održavali su i kino projektor u Jasenovcu

Zatočenici iz električarske grupe bili su angažirani i na održavanju kino-projektora u Jasenovcu, saznaje se iz izvještaja o radu električara u 1942. godine. Prema izvještaju, električari su devet puta sudjelovali u „prikazu slikokaza u Jasenovcu“ i na to je utrošeno 38 radnih sati. Projektor je bio izrađen u austrijskoj elektrotehničkoj kompaniji Elin.

Osim toga, najčešće su bili zaposleni na održavanju motora crpke za vodu na velikom i malom glinokopu, na motoru crpke za natapanje vrtova, na generatoru u centrali. Održavali su električne instalacije na motoru vršalice, na kružnoj pili, savskoj dizalici… U raznim zgradama postavljane su nove instalacije i popravljane postojeće. Primjerice, u mlinu i pekari, u novoj stolariji, u zgradi nove bolnice u Jasenovcu (bolnička glavna zgrada, ambulanta, zgrada za zarazne bolesti, baraka za zarazne bolesti, stambena zgrada i još dvije adaptirane zgrade).

elektricari izvjestaj0006

Naslovnica izvještaja koji ukupno ima 24 stranice

Montirale su se razvodne ploče, popravljali radio-uređaji. Telefonisti (tehničari brzoglasa) postavljali su vodove za telefonsku mrežu i popravljali brzoglasne aparate (marke Ericsson i Egyes.Villam). Ukupno je postavljeno 366 telefonskih stupova i razvedeno 46,5 kilometara žica. Telefonskom mrežom povezano je zapovjedništvo logora u Jasenovcu sa zapovjedništvom bojne, bolnicom, stražarom u logoru, zapovjedništvom radne službe u logoru, s kožarom i željezničkim kolodvorom. Linije su išle i do okolnih mjesta – Košutarice i Mlake, Uštice i Gradine, Drenovog Boka i Krapja, Bročica.

U logoru su provedene električne instalacije u stambenim barakama, u centralnoj kuhinji, u bolnici B/1 i B/2 s ambulantom, u mesnici, stajama na ekonomiji te u garažama. Za radne prostore u logoru i za javnu rasvjetu ukupno su montirane 1363 žarulje.

Ispočetka su električari bili podskupina u grupi VI Pogon (električna centrala), no tijekom godine radovi su se tako razgranali da su električari postali samostalna radna skupina. U prvom dijelu godine, saznaje se iz izvještaja, centrala nije radila zbog nestašice goriva (drveta) pa su i električari imali manje posla. Zatim „nastaje preokret“: razvijanjem građevinske djelatnosti u logoru i u Jasenovcu sve se više pojačava radna djelatnost grupe, na vanjskim radovima, na instalacijama, električnoj mreži te u radionici. Prostorija električarske radionice uskoro su se pokazale premalenima pa je u listopadu 1942. radionica proširena na dvije prostorije. (Nastavit će se)

elektricari izvjestaj10003

Grafički prikaz radova električarske grupe po mjesecima u 1942. godini

 

 

Komentari su isključeni.