Cijepite djecu, cijepili su je i u Jasenovcu

Društvo za istraživanje trostrukog logora u Jasenovcu pridružuje se kampanji za cijepljenje djece protiv zaraznih bolesti.
Nedavno su naši članovi razgovarali s Nikolom Šimičićem, rođenim 1931. godine u selu Višnjici, nedaleko Jasenovca, koji nam je otkrio da su se u ratno vrijeme u Jasenovcu djeca iz okolnih sela također cijepila protiv raznih bolesti. Cijepio ih je u travnju 1944. jedan od liječnika iz radnog logora Jasenovac. Prema Šimičićevu sjećanju, bila je riječ o Židovu, „jakom čovjeku, crne kose“. Bilo je to u ambulanti smještenoj u kući Jasenovčanina Jove Metlaša, blizu željezničke pruge. Kod ambulante nije bilo nikakve straže: „Liječnik je imao pogled na željezničku prugu tako da je mogao promatrati prolazeće vlakove i sve što se u njima kreće“.
Budući da se u travnju Sava izlila iz svog korita, jedini put do liječnika vodio je iz Višnjice prugom, preko željezničkog mosta, do Jasenovca.
„Mi djeca ulazili smo jedan po jedan i primali cjepivo i kada smo bili gotovi skupa smo se vraćali kućama. Moj brat, mlađi dvije godine bio je na redu iza mene pa me liječnik upitao – sigurno ste braća? Jesmo, gospodine doktore, odgovorio sam.“
Liječnik ih je upozorio da se zajedno vraćaju kući, do koje su imali četiri i pol kilometara, i pomažu jedan drugome ako se pojave kakve reakcije na cjepivo.
Nikola Šimičić danas stanuje u Sisku, a njegov brat i dalje živi u Višnjici. (iv)

Komentari su isključeni.