Logorske radionice (4): Umjetnička bravarija planira izradu šahovskog stola s dvije stolice

Logorska grupa XI, umjetna bravarija (umjetnička, op. a.), započela je s radom 1. listopada 1942. godine. U vrijeme podnošenja izvješća o svom radu, početkom 1943. godine, u njoj su radila samo četiri zatočenika. U radionici veličine 27 četvornih metara, opremljenoj kovačkom peći, do kraja 1942. godine izrađeno je nekoliko ukrasnih svijećnjaka, stropnih, zidnih i stojećih svjetiljaka, vaza za cvijeće te nekoliko ukrasnih noževa za otvaranje omotnica (Papiermesser).
„Svrha osnutka ove radionice bila je da se dođe na tržište s bravarskim umjetničkim proizvodima domaćeg porijekla, kako bi se dalo podstreka domaćem obrtu da se on što više osamostali u toj lijepoj grani bravarstva“, stoji u izvješću o radu podnesenom u siječnju 1943. godine.
U iduća tri mjeseca, radionica je planirala uz nove svjetiljke, cvijećnjake i ukrasna vrata kamina te ograde stubišta, izraditi i jedan šahovski stol s dvije stolice.
Iz radionice je poslan prijedlog upravi logora, odnosno Zapovjedničtvu radne službe u Jasenovcu, da se nakon proljetnog Zagrebačkog zbora (danas, Zagrebačkog velesajma. Zagrebački zbor održavao se u to vrijeme u prostoru današnjeg Studentskog centra), u umjetničkoj bravariji izrađuju predmeti za zagrebački Obrtni muzej, kao i za budući Državni tehnički muzej. Izložba na Zagrebačkom zboru spominje se, jer su na jesenskom Zagrebačkom zboru, u rujnu 1942., bili izloženi i proizvodi logorskih radionica: cipele, torbe, namještaj, keramički proizvodi, četke… Među ostalim i strojopuška izrađena u logorskoj puškarskoj radionici, na strojevima kupljenim od austrijske kompanije Steyr (model Steyr-Solothurn S1-100, strojnici je Vjekoslav Luburić, zapovjednik Ustaške obrane, nadjenuo ime “askerica” po turskoj riječi za vojnika).
Voditelji bravarske radionice ocijenili su da rad njihova odjela može imati i edukativnu svrhu. “Osobito važno, a za nas razmjerno lagano, bilo bi da izvedemo sve vrste brava, od najjednostavnije do najsloženije, i to tako da im je cijeli stroj vidljiv i pokretljiv. Tom zornom predočbom najbolje se može zanimaocu prikazati rad pojedine brave, što je neobično važno za polaznike stručnih škola“, stoji u prijedlogu, iznesenom u planu rada umjetničke bravarije jasenovačkog logora, za 1943. godinu.

Komentari su isključeni.