Umro je naš član mr. Mladen Ivezić

U Zagrebu je 2. prosinca preminuo mr. Mladen Ivezić (64), povjesničar i jedan od osnivača našeg društva. Njegova knjiga “Jasenovac – brojke” iz 2003. godine predstavljala je jedno od prvih nastojanja da se sustavno povijesno-publicistički sruši mit o logoru u Jasenovcu iz vremena Drugog svjetskog rata. Bavio se i istraživanjem ratnih i poratnih komunističkih zločina te objavio knjige “Genocid nad Hrvatima zapovijeda Tito” (1999), “Titov Jasenovac”(2014), “Ratni zločinac Tito” (2015), i druge.

Povijesne znanosti magistrirao je 1989. godine, a uspostavom samostalne hrvatske države postao je suradnikom (1991) i saborske Komisije za utvrđivanje žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Ta tzv. Vukojevićeva komisija ukinuta je nakon dolaska vlade Račan-Budiša, a sličnu sudbinu imala je i znanstveno-publicistička karijera Mladena Ivezića. Prešućivan i onemogućivan u radu, svoje je knjige objavljivao u vlastitoj nakladi, uz pomoć prijatelja.

Naše društvo odalo mu je priznanje za dugogodišnji rad na utvrđivanju činjenica o jasenovačkom logoru dodjeljivanjem Pohvalnice, 2015. godine. Uz tugu zbog njegova preranog odlaska, sjećat ćemo ga se sa zahvalnošću za sve što je učinio na rasvjetljavanju proturječnih i prikrivenih tema iz suvremene hrvatske povijesti. (I. Vukić)

Komentari su isključeni.