Zbrinjavanje i liječenje kozaračke djece u prihvatilištima Nezavisne Države Hrvatske

Iz tiska je izašao novi, 31. broj časopisa za društvene i humanističke studije Pilar. Uz ostalo, u njemu je članak “Zbrinjavanje i zdravstvena skrb djece s Kozare u prihvatilištima 1942. godine”, autora Igora Vukića i dr. Ilije Kuzmana. Članak se bavi pitanjem jesu li zdravstvene i protuepidemiološke mjere te prehrana djece u prihvatilištima u Sisku, Zagrebu i Jastrebarskom bile u skladu s mogućnostima tadašnje medicine u zadanim ratnim uvjetima ili su djeca bila diskriminirana i zanemarivana.

Igor Vukić predsjednik je Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, novinar i autor članaka i knjiga o povijesnim temama. Dr. Ilija Kuzman vrhunski je infektolog, professor emeritus na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Dugi niz godina radio je na Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, gdje je bio pročelnik zavoda te ravnatelj cijele klinike.

Zaključke autora donesene na temelju brojnih dokumenata iz hrvatskih arhiva možete pročitati u tekstu koji se u PDF formatu nalazi ovdje:

Vukić – Kuzman: Zbrinjavanje djece s Kozare

Komentari su isključeni.