Igor Vukić ponovo izabran za predsjednika društva

Održana Skupština Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac na kojoj su birana i upravna tijela

Na 9. skupštini Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, održanoj 15. prosinca u Zagrebu, dosadašnji predsjednik društva Igor Vukić izabran je na još jedan četverogodišnji mandat. Na još jednu četverogodišnju dužnost tajnika izabran je Anto Periša, a novi mandat dobili su i članovi Upravnog odbora: dopredsjednik društva Mate Rupić i članovi UO Stjepan Razum, Anto Periša i Stipo Pilić. Za novu članicu Nadzornog odbora izabrana je Ljiljana Lili Benčik, uz dosadašnje članove Vladu Razuma (predsjednika NO) i Smiljanu Šunde.

Članovi Skupštine jednoglasno su podržali izvješće o radu u 2022. godini koje je podnio predsjednik Igor Vukić. Kao najznačajnije postignuće ovogodišnjeg rada istaknuto je izdavanje knjige „Stvarni Jasenovac“ našeg člana Tomislava Vukovića. Knjiga je donijela niz arhivskih dokumenata i fotografija koje logor prikazuju u realnom svjetlu. Grafičko oblikovanje knjige, predgovor i opremanje bilješkama rad je naših članova (urednici Igor Vukić i Stjepan Razum), a tiskana je uz financijsku potporu člana Ivana Hrvoića.

U izvješću se ističe kako je društvo i ove godine nastavilo istraživati arhivske i druge izvore u potrazi za realnom slikom događaja u logorima Jasenovac i Stara Gradiška u vrijeme Drugog svjetskog rata te u poraću. Uz ostalo, pronađene su i objavljene fotografije logora snimljene iz američkih zrakoplova 1944. godine. Fotografije iz Nacionalnog arhiva SAD-a u Washingtonu još su jednom pokazale kako je Jasenovac bio mali logor pa u njemu nije ni mogao biti velik broj zatočenika.

Skupština je prihvatila i financijsko izvješće tajnika Ante Periše te izvješće Nadzornog odbora koji je pregledao i potvrdio pravilan rad društva i njegovih tijela. Prihvaćen je i plan rada za 2023. godinu, u kojoj se očekuje nastavak arhivskih istraživanja i predstavljanja rezultata rada hrvatskoj javnosti. U tom pravcu nastojat će se pojačati napore za prikupljanje donacija kako bi se rad na istraživanju i prisutnost društva u hrvatskoj javnosti mogli i dodatno ojačati.

Komentari su isključeni.